top of page
IMG_8733.JPG

Waarom deze Tour uiteindelijk spannend gaat worden

Waarom mensen van wielrennen houden of er aan doen: iedereen die meedoet heeft kans maar dan moet ie ongelooflijk afzien en lijden. Op het moeilijkste moment moet je ook nog slim zijn. Wie dat lukt is de held. Voorwaarde hoort dan te zijn dat renners zelf moeten nadenken.

Wat we heden ten dage zien is dat de autonomie van de renner vergaand ingeperkt wordt door de ploegleiding. Die zeggen dat wielrennen een teamsport is geworden. Dat is niet waar en een denkfout bovendien. Ajax wint de Cup Roglic wint de Tour. Ja je hebt je team nodig. Kijk naar hoe Sunweb ineens ritten kaapt, maar Ineos heeft (door de Zuid-Amerikaanse belangen van hun manager) de halve Movistar ploeg gekocht die nu achter hun voormalige kopman aanrijden. In plaats van eigen kansen te creëren offeren potentiële winnaars zich op voor iemand die ze eigenlijk zouden moeten willen kloppen. Die trend is al een tijdje zichtbaar maar kan alleen bestaan als de ploegen voldoende groot zijn om die PK's te herbergen en daar ook voldoende geld voor hebben. Wat we ook zien is dat het niveau van bijna alle renners dermate hoog is dat de beoogde controle bijna ondoenlijk is. Kijk naar de geweldige koersen die we zien in die andere grote rondes en de klassiekers.

Zo niet in de Tour. Vooral dit jaar is de wil om iets te veroorzaken nagenoeg afwezig. Kijk even mee:

et 1: valpartijen overleven

et 2: wachten op de laatste 200m van de Col d'Eze

et 3: Solo Cousin terwijl 2 medevluchters remmen. massasprint

et 4: Heel hard fietsen tot 200m voor de streep aanval Martin

et 5: geen vrijwilligers voor de KG, massasprint

et 6: Initiatief Lutsenko. Klassement doet niets

et 7: waaiers door Ineos. Iedereen reageert

et 8: Kopgroep maar klassement kent 1 aanvaller Pogacar

et 9: Solo Hirschi. Klassement 1 aanvaller Pogacar

et 10: wachten op de sprint

et 11: wachten op de sprint

Doorbraak etappe 12 met de gecombineerde aanvallen van Sunweb. 1e keer een aanval vanuit het peloton met MEE-aanvallers (hetgeen de bedoeling is van koersen)

In mijn ogen is dit de doorbraak in deze Tour. Het leven laat zich niet controleren en plannen. John Lennon zei het al. Het is nooit eerder voorgekomen dat je tot na halfkoers op het losbranden van de koers hebt moeten wachten. Luister ook naar de Crotcast die ik hieraan wijdde: https://t.co/fvqaqYbI5d?amp=1

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page