top of page
image.png

Ik ben Maarten Ducrot. Velen kennen mij als oud wielrenner. Ik heb daarnaast 35 jaar als adviseur van leidinggevenden gewerkt en 20 jaar als TV commentator voor de NOS.

 

In het huidige tijdsgewricht komt er te veel nadruk op de prestatie als uitkomst van een door de leiding strak te controleren bedrijfsproces. Er ontstaat, wat ik op TV tekentafelwielrennen heb genoemd.

 

Het motto "Van Binnenuit Presteren" is daarbij nog even relevant, maar raakt op de achtergrond

 

Eind 2021 ben ik daarom die activiteiten gaan afbouwen. Vanaf die tijd run ik Paardrijschool Centaur.

Maarten LOTTY46.jpg
Maarten LOTTY68.jpg
De transitie
Beter Mens Beter Paard

Van paarden beweer ik niet alles te weten maar ik heb in de afgelopen 20 jaar alle vragen voor mijn kiezen gehad en alle fouten gemaakt die daarbij horen. Tot op het punt waarop overwogen werd om mijn paard dan maar in te laten slapen.

 

Tot dat moment waren ik en alle instructeurs en dierenartsen bezig om mijn paard zo te trainen dat het deed wat ik van hem wilde. Van springen en dressuur tot crossen door het bos. Als fanatieke sporter was ik bezig het paard voor mij te laten werken. Laten zien wie de baas is. Een echte leider zijn. Samen plezier maken op mijn voorwaarden en met methodes die ik overal vandaan oppikte, van natural horsemanship en springen tot aan klassieke dressuur. Wat vooral opviel was dat als je iets van het paard vroeg hij wel gehoorzaamde maar zich afsloot en heel stijf en gespannen bleef bewegen. En ik bleef maar gefrustreerd proberen hem tot grotere hoogten te krijgen.

Toen hij 150 kg lichter was dan goed voor hem was en weer eens geblesseerd, en de kenners zeiden dat hij beter af was als we hem lieten inslapen, toen snapte ik pas dat IK iets moest veranderen en leren in plaats van het paard. Weg met al die methodes voor de ruiter die voorschrijven wat je moet doen om je zin te krijgen.............. Lees verder

Achtergrond Potje LOTTY wit.jpeg

Leidinggeven & Rijden

De enorme voortschrijding van onze technische mogelijkheden en de daarmee gepaard gaande stijging van onze welvaart in de laatste 20 jaar, heeft er ook toe geleid dat de controle-kant van leidinggeven de boventoon is gaan voeren in onze instituties en bedrijven: door de enorme stroom aan data en informatie, hebben we onze handen vol om alles kloppend te houden aan de tekentafel. 

 

Wat ik iedere leidinggevende gun is oog te ontwikkelen voor het vermogen van hun mensen om verantwoordelijkheid te nemen, hoe het vaste stramien van de progressie daarin er uitziet en hoe je daarop invloed kunt uitoefenen.  Dat is de kern van leidinggeven en ook paardrijden. Als je daarin slaagt komen prestaties van zowel mens als paard van binnenuit. En dat is al 30 jaar het motto waarmee ik werk. 

 

Hoe jij in het werken met paarden meer leert over leidinggeven dan in welke management training of -boek dan ook lees je hier

bottom of page